• ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    Δεκεμβρίου 12, 2010

    Τρόικα και για τα σκουπίδια!




    Στο µικροσκόπιο των κοινοτικών η Ελλάδα τον Ιανουάριο
    Τρόικα και για τα σκουπίδια βρίσκεται προ των πυλών: µέσα στον µήνα φτάνει στην Ελλάδα ειδική αντιπροσωπεία κοινοτικών και στο.... µικροσκόπιό της θα βρεθεί η πορείατων έργων διαχείρισης των απορριµµάτων. Από τα αποτελέσµατα των ελέγχων της θα κριθεί εάν από την 1ηΙανουαρίου 2011 θα βρεθούµε αντιµέτωποι µε ευρωκαµπάνες αλλά και µε απώλεια πόρων από ευρωπαϊκά προγράµµατα.

    Παρά την κρισιµότητα του θέµατος, συνεχίζονται τα παιχνίδια δηµάρχων µε προεξάρχοντα τον Νικήτα Κακλαµάνη, οι οποίοι µε όπλο τα σκουπίδια πιέζουν για να εφαρµοστεί έπειτα από δύο χρόνια ο νέος νόµος για τις προσλήψεις συµβασιούχων, ενδεχόµενο που όµως έχει αποκλείσει ο υπουργός Εσωτερικών.

    Με απόφαση κατά πλειοψηφία – από τους προσκείµενους στη Ν.∆. δηµάρχους – η Κεντρική Ενωση των ∆ήµων της χώρας (ΚΕ∆ΚΕ) ζήτησε εκ νέου χθες διετή παράταση για την έναρξη ισχύος του νόµου. «Απευθύνεται σε αιρετούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης λες και είναι υπηρετικό του προσωπικό» ανέφερε χθες για τον υπουργό Εσωτερικών ο κ. Κακλαµάνης. «Αναρωτιέµαι ποιος εισαγγελέας θα παρέµβει για τις παρατυπίες που έχει κάνει ο κ. Ραγκούσης, όπως π.χ. η τελείως αυθαίρετη περικοπή 1,5 δισ. ευρώ» πρόσθεσε, σχολιάζοντας τις επισηµάνσεις του υπουργού πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τους χιλιάδες τόνους σκουπιδιών που συσσωρεύονται στην Αθήνα και για την ολιγωρία της δηµοτικής αρχής να προκηρύξει θέσεις συµβασιούχων στον τοµέα καθαριότητας.

    Η ιδιαίτερη µεταχείριση που απαιτεί ο ∆ήµος Αθηναίων πυροδότησε αντιδράσεις από άλλους δηµάρχους, οι οποίοι έχουν ήδη εναρµονιστεί µε το νέο νοµικό πλαίσιο. «Αποψή µας είναι ότι όσοι ασκούν δηµόσιο λειτούργηµα, ιδίως όσοι ασκούν τοπική δηµόσια εξουσία, οφείλουν να ενεργούν έγκαιρα και προγραµµατισµένα όπως κατά κανόνα γίνεται από τους δήµους της χώρας για προσωπικό µε σχέση εργασίας ορισµένου χρόνου και να µη δηµιουργούν συνθήκες έκτακτης ανάγκης που ανατρέπουν τον κανονικό ρυθµό στις πόλεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της µείζονος αντιπολίτευσης στην ΚΕ∆ΚΕ Απόστολος Κοιµήσης. Η Αθήνα πάντως θα εξακολουθήσει να πνίγεται στα σκουπίδια, µετά τη χθεσινή απόφαση του Σωµατείου Εργατοϋπαλλήλων του δήµου. Σύµφωνα µε αυτήν, οι µόνιµοι και αορίστου χρόνου υπάλληλοι σταµατάνε την απεργία καιστέλνουν σήµερα εξώδικα στο δήµο για την καταβολή των δεδουλευµένων και µε την απειλή για 48ωρες επαναλαµβανόµενες απεργίες από την ερχόµενη Τρίτη.

    Ετοιµάζουν λευκή απεργία
    Ωστόσο, οι συµβασιούχοι, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα αυτών που απασχολούνται στα απορριµµατοφόρα και την αποκοµιδή σκουπιδιών, προχωρούν σε λευκή απεργία καθώς θα πάρουν από σήµερα µαζικά τα ρεπό τα οποία τους χρωστούσαν.

    Στο µεταξύ, δύο είναι οι κρίσιµοι τοµείς στους οποίους η χώρα θα δώσει εξετάσεις στους κοινοτικούς. Ο πρώτος αφορά τις ανεξέλεγκτες χωµατερές, που έπρεπε να είχαν κλείσει ήδη από το τέλος του 2008. Σήµερα λειτουργούν περίπου 250 τέτοιες χωµατερές σε όλη την Ελλάδα και η απειλή ισούται µε το αστρονοµικό ποσό των 8,5 εκατοµµυρίων ευρώ την ηµέρα, δηλαδή 34.000 για καθεµία, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι δήµοι στα όρια των οποίων λειτουργούν και είχαν την ευθύνη για το κλείσιµό τους.

    Ο δεύτερος τοµέας είναι η αµαρτωλή ιστορία κατασκευής των ΧΥΤΑ στην Αττική, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2003. Αν δεν έχουµε να δείξουµε κάποια βήµατα προόδου, περίπου 20 εκατοµµύρια ευρώ που ήταν η χρηµατοδότηση για τα έργα από κοινοτικά κονδύλια θα χαθούν.

    «Και τι θα κάνετε µε αυτά τα έργα; Θα πρέπει να τα ολοκληρώσετε µε εθνικούς πόρους, γιατί είναι πολύ πιθανόν να µην µπορείτε να το κάνετε µε κοινοτικούς» είχε εξάλλου προειδοποιήσει κατά την τελευταία του επίσκεψη στη χώρα ο αρµόδιος για το θέµα Ζακ Πονσέ, επικεφαλής της ∆ιεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Κοµισιόν για Ελλάδα και Κύπρο.

    Ο σχεδιασµός προβλέπει εκτός από τον ΧΥΤΑ Φυλής, που εξυπηρετεί σήµερα όλο το Λεκανοπέδιο, την κατασκευή άλλων δύο χώρων σε Κερατέα και Γραµµατικό. Αισιόδοξος για την πορεία του ΧΥΤΑ στο Γραµµατικό δηλώνει ο περιφερειάρχης Αττικής, Ηλίας Λιακόπουλος. «Τα έργα πηγαίνουν πολύ καλά. Ανοίγουν οι δρόµοι προς τον χώρο, τελείωσαν οι έρευνες από Αρχαιολογία και µέσα σε ένα µήνα πιστεύω πως θα είναι έτοιµο και το κύτταρο για την υποδοχή των απορριµµάτων» αναφέρει. ∆εν διατηρεί την ίδια στάση και για τον ΧΥΤΑ στην Κερατέα, όπου δεν έχει προχωρήσει η έναρξη του έργου εξαιτίας των αντιδράσεων από τον δήµο και κατοίκους της περιοχής. «Υπάρχει κίνδυνος να πάψει η Κοινότητα τη χρηµατοδότηση. ∆εν έχουµε την πολυτέλεια να χάσουµε τους πόρους» υπογραµµίζει.


    ΠΑΙΧΝΙ∆ΙΑ ∆ΗΜΑΡΧΩΝ
    Οι δήµαρχοι, µε πρώτο τον Νικήτα Κακλαµάνη, συνεχίζουν τα παιχνίδια τους µε όπλα τα σκουπίδια


    Ενα σύγχρονο Ελντοράντο των Τσιγγάνων

    ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ είναι ο νεαρός Τσιγγάνος για το εύρηµά του µέσα στους σωρούς των σκουπιδιών: µόλις απέκτησε έναν φορητό υπολογιστή γνωστής εταιρείας! Κι αν γι’ αυτόν αποτελεί τη µεγάλη «λεία» της ηµέρας, εκείνους που διαχειρίζονται τα απορρίµµατα θα έπρεπε να τους προβληµατίζει, γιατί το συγκεκριµένο αντικείµενο βρέθηκε στον ΧΥΤΑ Φυλής αντί στις µονάδες ανακύκλωσης ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισµού.

    Και δεν είναι το µόνο. Σίδερα, κουτάκια αλουµινίου, πλαστικά και γενικότερα απορρίµµατα που εντάσσονται στα βασικά είδη που θα έπρεπε να ανακυκλώνονται, καταλήγουν στις χωµατερές. Το πρόβληµα έχει πολλές πτυχές και διάφορους υπαίτιους. Ενα από τα συνήθη κόλπα είναι από ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες αναλαµβάνουν να ανακυκλώσουν τα υλικά επιχειρήσεων και δήµων. Στη συνέχεια, όµως, τα αναµειγνύουν µε απλά σκουπίδια και τα ρίχνουν στη χωµατερή. Τέτοια κυκλώµατα περιγράφονται και σε πόρισµα του Σώµατος Επιθεωρητών Ελεγκτών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και αποδίδονται σε παρανοµίες που γίνονται µε τα δελτία µεταφοράς απορριµµάτων τα οποία χορηγούνται από τους δήµους αφειδώς στους ιδιώτες και χρησιµοποιούνται κατά το δοκούν για την απρόσκοπτη είσοδο στη χωµατερή. Μία άλλη πρακτική από τις εταιρείες ανακύκλωσης είναι να «βαφτίζουν» κάποια ανακυκλώσιµα υλικά ως απλά υπολείµµατα σκουπιδιών – χωρίς να είναι – και να τα πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ.

    «Μας φέρνουν καθηµερινά 100 µε 200 τόνους τέτοια υλικά, χωρίς µάλιστα να είναι υποχρεωµένοι να πληρώνουν για την απόθεσή τους. Οι εταιρείες ωστόσο εισπράττουν χρήµατα για όλο τον όγκο των ανακυκλούµενων υλικών που αρχικά µάζεψαν» λέει ο κ. Χρήστου, επισηµαίνοντας πως έτσι οι ιδιώτες κερδίζουν αφού και κανονικά χρηµατοδοτούνται, αλλά και γλιτώνουν το κόστος που θα προέκυπτε από τη διαλογή και επεξεργασία τών προς ανακύκλωση υλικών.

    Φταίνε και οι πολίτες
    Μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι πολίτες, που συχνά πετάνε στους µπλε κάδους ανακύκλωσης και οικιακά απορρίµµατα, µε αποτέλεσµα να καταστρέφονται όσα προϊόντα θα µπορούσαν να ανακυκλωθούν .

    Ετσι, ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει µετατραπεί σε σύγχρονο Ελ Ντοράντο για τους Τσιγγάνους, οι οποίοι καθηµερινά προσπαθούν να ανακαλύψουν το «χρυσάφι» µέσα στα σκουπίδια. Μπαίνουν παράνοµα στον χώρο, ορµάνε πίσω από τα απορριµµατοφόρα την ώρα που αδειάζουν και ψάχνουν κυρίως για καλώδια και σίδερα.

    «Κινδυνεύει η ζωή µας καθώς καθηµερινά µπαίνουν στον χώρο πάνω από 300 Τσιγγάνοι», λέει ο αντιπρόεδρος των εργαζοµένων .



    Αγώνας δρόµου για τις παράνοµες χωµατερές

    ΜΑΧΗ µε τον χρόνο δίνουν οι αρµόδιοι για να κλείσουν οι παράνοµες χωµατερές, ώστε να αποφύγει η Ελλάδα τα πρόστιµα, αλλά συνεχώς φυτρώνουν νέες.

    Στο Λεκανοπέδιο, τα πρωτεία έχει η Ανατολική Αττική, που διαθέτει πάνω από 10 ανεξέλεγκτες χωµατερές, τις οποίες στη συντριπτική τους πλειονότητα λειτουργούν οι ίδιοι οι δήµοι. Το επιχείρηµά τους είναι πως δεν γίνονται δεκτά τα σκουπίδια από τις περιοχές τους στον ΧΥΤΑ Φυλής, χωρίς όµως να αναγνωρίζουν πως τόσα χρόνια αρνούνται την κατασκευή χώρου στην περιοχή τους.

    Αλλά και στη ∆υτική Αττική η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Λίγα µόνον µέτρα από τον οργανωµένο χώρο, συναντάει κανείς µία µικρή χαράδρα, όπου βουνά σκουπιδιών είναι πεταµένα και πρόχειρα σκεπασµένα µε χώµα. «Με τα σκουπίδια έχουν µπαζώσει ένα παλιό ρέµα.

    Το καλοκαίρι δεν ρίχνανε ούτε χώµα και κινδυνεύαµε να πάρουµε φωτιά, ενώ τώρα µε µία µεγάλη βροχή θα πληµµυρίσουµε και το νερό θα φτάσει στον δρόµο» λέει ο ιδιοκτήτης µίας παρακείµενης εταιρείας. Σε αυτή την περίπτωση, η παράνοµη χωµατερή είναι δηµιούργηµα ιδιωτών, οι οποίοι βρήκαν την εύκολη αυτή λύση, αντί να µεταφέρουν τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ όπου θα ήταν υποχρεωµένοι να καταβάλλουν και αντίστοιχο τίµηµα – για την υποδοχή κάθε τόνου χρειάζονται 20 µε 30 ευρώ. Αντικρύζοντας κανείς τον ΧΥΤΑ και την ανεξέλεγκτη χωµατερή µπορεί να θεωρήσει πως πρόκειται για την ίδια εικόνα. Οι διαφορές, όµως, είναι σηµαντικές. Στον οργανωµένο χώρο έχουν ληφθεί πριν από την έναρξη λειτουργίας του όλα τα απαιτούµενα µέτρα ώστε να στεγανοποιηθεί το υπέδαφος και να µην περνάνε στον υδροφόρο ορίζοντα µολυσµατικά στοιχεία. Αντιθέτως, στις ανεξέλεγκτες χωµατερές δεν υπάρχει καµία αντίστοιχη πρόβλεψη και σύµφωνα µε τους ειδικούς η ρύπανση του υπεδάφους µε τοξικές ουσίες µπορεί να φτάσει σε ακτίνα 10 χιλιοµέτρων από το σηµείο όπου γίνεται η παράνοµη απόθεση.

    Το 500 π.Χ. ήµασταν πρώτοι!
    Πρωτοπόρος υπήρξε η Ελλάδα στη διαχείριση των σκουπιδιών, καθώς διαµόρφωσε την πρώτη οργανωµένη δηµοτική χωµατερή του δυτικού κόσµου γύρω στο 500 π.Χ. Εκτοτε, όµως, βρίσκεται ουραγός στον τοµέα αυτό. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει εδώκαι χρόνια σύγχρονες µεθόδουςµε βασικό στόχο να µειώσουν τον όγκο τωνπαραγόµενων σκουπιδιών. Στη χώρα µας, όµως, ακολουθείται η αντίστροφη πορεία,αφού τα 306 κιλάσκουπιδιών που παρήγαγε κάθε κάτοικος το 1995, σήµερα έχουν φθάσει τα 450.


    tanea


    Item Reviewed: Τρόικα και για τα σκουπίδια! Rating: 5 Reviewed By: forkeratea
    Scroll to Top