Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Έχουμε προσκεκλημένο τον κύριο Γιάννη Ραγκούση, Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και θα τον καλημερίσω, αφού σας πω την εξής είδηση.
Χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του άνοιξε το δρόμο για τη κατασκευή ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων στη θέση Βραγόνι της Κερατέας, απορρίπτοντας αίτημα του Δήμου Κερατέας να αναιρεθεί η υπουργική απόφαση της 30ης Οκτωβρίου 2009, η οποία έδινε παράταση έως τις 30 Ιανουαρίου 2013 στην ισχύ των περιβαλλοντικών όρων για τη κατασκευή της εγκατάστασης.
Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οι κάτοικοι της Κερατέας δήλωσαν αποφασισμένοι να παραμείνουν στα μπλόκα και στα οδοφράγματα. Δεν έδειξαν να πτοούνται από το περιεχόμενο της απόφασης, καθώς δεν τη θεωρούν μείζονος σημασίας και περιμένουν νέες δικαστικές αποφάσεις επί άλλων προσφυγών τους.
Κύριε Ραγκούση καλημέρα σας.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Καλή μέρα σας κύριε Πορτοσάλτε. Καλή χρονιά.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Καλή χρονιά σας εύχομαι. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Τι έχετε πει δημοσίως εσείς με τους κατοίκους στην Κερατέα, κύριε Ραγκούση; Ποια ήταν η τελευταία σας επικοινωνία και τι είπατε;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Η τελευταία μας επικοινωνία καταρχήν σε ό,τι αφορά, τουλάχιστον τους Δημάρχους, τον πρώην και τον εκλεγέντα, και πλέον τον καινούριο Δήμαρχο της Κερατέας, ήταν λίγο πριν τις γιορτές.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Λαυρεωτικής πια.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Λαυρεωτικής ακριβώς. Διατυπώσαμε τις απόψεις μας. Διατυπώσαμε τις διαφωνίες μας όσον αφορά το αν το έργο θα μπορούσε να μη γίνει. Εμείς ξεκαθαρίσαμε κάτι το οποίο το θεωρώ αυτονόητο, ότι το έργο δεν είναι δυνατόν να μη γίνει και για την περιοχή και για τη χώρα και για την Αττική στο σύνολό της και για το περιβάλλον. Και κάναμε νομίζω μία πολλή καθαρή συμφωνία: Ό,τι πουν τα δικαστήρια.
Από τη στιγμή που ο Δήμος, οι κάτοικοι επέλεξαν, όπως έχουν αναφαίρετο δικαίωμα, τη δικαστική οδό, μόλις εκδοθούν οι αποφάσεις, το δημόσιο θα συμμορφωθεί απόλυτα με αυτές.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Ποια δικαστήρια; Το Συμβούλιο της Επικρατείας ή τα άλλα που διάβασα στην είδηση κύριε Ραγκούση, όπως επικαλούνται οι ίδιοι οι κάτοικοι;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Θα σας πω. Οι Δήμαρχοι, όπως όφειλαν και όπως έχουν υποχρέωση και από το νόμο, επίσης δεσμεύτηκαν ότι το ίδιο θα κάνουνε. Κάτι το οποίο με πολλή μεγάλη λύπη μου διαπιστώνω ότι δεν γίνεται από τη νέα δημοτική αρχή.
Τώρα, ποια δικαστήρια; Όλα τα δικαστήρια. Τελευταίο, όπως είπατε, και σημαντικότερο είναι η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία απέρριψε το σύνολο των ισχυρισμών των κατοίκων και του Δήμου Κερατέας και δεν εξέδωσε απόφαση αναστολής των εργασιών.
Ακόμη και αυτή, που δεν θέλω να το σχολιάσω, είπα απόλυτο σεβασμό στις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ακόμη και αυτή του Ειρηνοδικείου, η οποία με δυο λόγια σας λέω, επιτρέπει την τοπογράφηση, αλλά και τις αρχαιολογικές έρευνες στο σύνολο της έκτασης. Δεν θέλει σε ένα τμήμα της έκτασης, όπως έχει συμβεί και στο Γραμματικό, να πραγματοποιηθούν προς το παρόν εργασίες και αφήνει ελεύθερα τα 350 στρέμματα περίπου της έκτασης, για να ξεκινήσει, για να ακριβολογώ, το έργο.
Κύριε Πορτοσάλτε..
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Επικαλούνται όμως και άλλα δικαστήρια. Έχουν προσφύγει και..
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Δεν υπάρχουν άλλα δικαστήρια. Όχι. Αυτά είναι. Τα βασικά αυτά είναι. Η κυριότερη τώρα αν θέλετε και για λόγους ουσιαστικούς, και για λόγους τυπικούς, είναι η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, του οποίου γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά και την ευαισθησία και ότι πάρα πολλές φορές αποφάσεις του έχουν εμποδίσει το δημόσιο να πραγματοποιήσει έργα, όταν το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι αυτό ήταν σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Και έχετε επίσης σε δημόσιο διάλογο με τους κατοίκους λοιπόν, ότι όποιος κερδίσει από τα δικαστήρια. Αν χάσω είπατε εσείς, εκπροσωπώντας το δημόσιο, έφυγα. Τους το είπατε αυτό; Τους το έχετε πει; Το ξέρουν;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Βεβαίως και το λέω και σε εσάς, το λέω και δημόσια. Αν είναι δυνατόν. Δεν θα μπορούσε να συμβεί, δεν έχουμε τέτοια λογική, δεν έχουμε τέτοια βούληση, δεν έχουμε τέτοια εντολή από την ελληνικό λαό. Προς Θεού.
Δεν πρόκειται ποτέ, τουλάχιστον με τη δική μας την πολιτική ευθύνη το δημόσιο να παραβεί οποιαδήποτε δικαστική απόφαση. Όμως, επιτρέψτε μου να πω και κάτι το οποίο, πέρα από τα δικαστήρια, έχει μία ιδιαίτερη σημασία.
Μιλούμε αυτή τη στιγμή για μία περιοχή, κύριε Πορτοσάλτε, που γνωρίζετε εσείς πολύ καλά και φαντάζομαι μεγάλο μέρος των ακροατών σας που σας παρακολουθεί, ότι αυτή τη στιγμή αντιδρά ένα μέρος των κατοίκων κατά τη γνώμη την προσωπική μου, περισσότερο λόγω έλλειψης ολοκληρωμένης πληροφόρησης για την κατασκευή ενός χώρου υγειονομικής διαχείρισης των απορριμμάτων, έχοντας αυτή τη στιγμή σε λειτουργία, μέχρι πριν από λίγες μέρες που κλείσαμε εμείς αυτή τη χωματερή, μία ανεξέλεγκτη χωματερή στην οποία έριχναν πάσης φύσεως απορρίμματα, επικίνδυνα απόβλητα, νοσοκομειακά απόβλητα, πάσης φύσεως απόβλητα και τα οποία, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούσαν να υποστούν καμία περιβαλλοντική διαχείριση. Καμία υγειονομική διαχείριση.
Λοιπόν, η Κερατέα για την οποία μιλούμε τώρα, έχει ανεξέλεγκτη χωματερή. Χωματερή που μολύνει κατά τρόπο εξαιρετικά τοξικό τον υδροφόρο ορίζοντα.
Χωματερή, η οποία κάθε τόσο αυταναφλέγονταν και γέμιζε τον αέρα και της περιοχής, αλλά και γενικότερα της Αττικής με διοξίνη. Ευθέως καρκινογόνος συστατική ουσία. Και αυτή τη στιγμή το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο της υποχρέωσης απέναντι στο περιβαλλοντικό μέλλον των πολιτών πρέπει να τα κλείσει όλα αυτά. Όχι μόνο για να μην υποστεί τα πρόστιμα. Τα πρόστιμα είναι το τελευταίο θέμα. Είναι για να προστατεύσει την υγεία των κατοίκων.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Όμως, από την άλλη κύριε Ραγκούση επικαλούνται και εκείνοι την άρνηση του Προέδρου του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής, ότι δεν τους δέχοντο τα σκουπίδια, τους έβαζαν μία υποχρέωση. Να υπογράψουν ότι θα αποδεχθούν το νόμο, τον περιφερειακό σχεδιασμό και ως εκ τούτου, έως προσφάτως δεν τους δέχονταν τα σκουπίδια πάνω στη Φυλή και στα Λιόσια. Αληθεύει αυτό;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Αληθεύει. Ήταν ένας φαύλος κύκλος στον οποίον είχαμε μπει ακριβώς γιατί οι υπόλοιποι Δήμοι της Αττικής έλεγαν προς τους συγκεκριμένους Δήμους της περιοχής, ότι εμείς γιατί να δεχθούμε τα δικά σας τα σκουπίδια στη Φυλή, εν πάση περιπτώσει, ο περιφερειακός σχεδιασμός έχει και ένα θέμα τέτοιας ισορροπίας αν το θέλετε. Δεν είναι η Δυτική Αττική η μόνη περιοχή στην Αττικής που πρέπει να συσσωρεύονται σκουπίδια. Από τη στιγμή που το ελληνικό κράτος έχει εδώ και τόσα χρόνια αποφασίσει την κατασκευή ενός χώρου και στο Γραμματικό και ενός άλλου στην Κερατέα.
Στην Κερατέα δεν αφήνουν εκεί υπεύθυνοι αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί παράγοντες να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο υγειονομικής ταφής.
Άφηναν, ξαναλέω, να λειτουργεί μια ανεξέλεγκτη χωματερή και βεβαίως είχαμε οδηγηθεί σε αυτό το φαύλο κύκλο.
Από τη στιγμή που ξεκίνησε το έργο, έσπασε ο φαύλος κύκλος. Άνοιξε η Φυλή για τα σκουπίδια και της Κερατέας και γενικότερα του Δήμου Λαυρεωτικής πλέον.
Αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει οι ανεξέλεγκτες χωματερές. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει μπει σε μία διαδικασία, καινούργια τελείως, για την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των κατοίκων.
Για να αποφύγει η χώρα τα πρόστιμα έχουν πάει προσωρινά, μέχρι να κατασκευαστεί το έργο αυτά τα σκουπίδια στη Φυλή. Όταν κατασκευαστεί με το καλό αυτό το έργο και όταν μετεξελιχθεί και σε μια οργανωμένη και ολοκληρωμένη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με τα εργοστάσια, τότε θα μπορούμε να μιλούμε πραγματικά για την εποχή που η Αττική έχει ξεφύγει οριστικά τον κίνδυνο να γίνει Νάπολη.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Τώρα θέλω να δούμε μερικά σημαντικά πράγματα κύριε Ραγκούση, σας παρακαλώ πολύ να τα βάλουμε σε μία σειρά. Μπορείτε να μας πείτε παρακαλώ πολύ τη δεσμευθείσα έκταση στη Κερατέα, στο Γραμματικό για να μπορούμε να καταλάβουμε τι μεγέθους έργο είναι αυτός ο Χ.Υ.Τ.Α. ή ΧΥΤΥ, αλλά μη μπλεχθεί και αυτό, θα σας κάνω ειδική ερώτηση για το Χ.Υ.Τ.Α. - ΧΥΤΥ.
Θέλω να καταλάβουμε από την έκταση τι μεγέθους επένδυση είναι αυτή.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Δύο στοιχεία θα σας δώσουνε μία σαφή εικόνα. Η χωρητικότητα του κυττάρου, το οποίο πρόκειται να δημιουργηθεί, σε μία έκταση που έχει απαλλοτριωθεί της τάξεως των 540 στρεμμάτων, προορίζεται να μπορεί να συμπεριλάβει, να δεχθεί 127.000 τόνους απορρίμματα. Αυτό για να καταλάβετε συγκριτικά τι τάξη μεγέθους συνιστά, πρέπει να σας πω ότι 127.000 περίπου τόνοι αποτελούν το 7% του συνόλου των απορριμμάτων της Αττικής σε ετήσια βάση. Το σύνολο των απορριμμάτων της Αττικής σε ετήσια βάση ανέρχεται σε ένα ύψος της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων τόνων. Άρα μιλούμε για ένα μικρό κύτταρο. Ένα κύτταρο το οποίο στην πραγματικότητα θα είναι ικανό κατά μέγιστο βαθμό να δεχθεί τα απορρίμματα του συγκεκριμένου Δήμου και των Δήμων που γειτνιάζουν με αυτόν.
Άλλωστε, αυτή ήταν και η λογική. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και με το Γραμματικό. Τόσο μικρό είναι και το κύτταρο του Γραμματικού και σε κάθε περίπτωση μιλούμε για ένα έργο, το οποίο απλώς να πω για όσους δεν ξέρουν, θα υλοποιηθεί με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος.
Θα υπάρχει οπωσδήποτε από κάτω μία μεμβράνη. Δεν θα αφήνει τα υγρά των σκουπιδιών να κατεβαίνουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Θα υπάρχει βιολογικός καθαρισμός. Θα είναι μία πολύ μικρή μονάδα, η οποία ξεκινάει ως Χ.Υ.Τ.Α., δηλαδή ως χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Μόλις ξεκινήσει και το πρόγραμμα ανακύκλωσης και μόλις ξεκινήσει και η λειτουργία των εργοστασίων για να πραγματοποιηθούν..(θα εξελιχθεί σε ΧΥΤΥ)
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Πού θα χωροθετηθούν αυτά τα εργοστάσια κύριε Ραγκούση και γιατί δεν τα έχετε δημοπρατήσει ως τώρα; Για να τελειώνουμε και με αυτήν την ιστορία Χ.Υ.Τ.Α. - ΧΥΤΥ.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Έχετε δίκιο. Η αρμοδιότητα για τη δημοπράτηση αυτών των έργων ανήκε στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής. Υπήρχαν και Κοινότητες μέχρι πρότινος στην Αττική εν έτει 2010. Μετά από τη χθεσινή υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και της Περιφέρειας Αττικής, η αρμοδιότητα, λόγω έλλειψης πόρων, δόθηκε από τους Δήμους της Αττικής στην Περιφέρεια Αττικής.
Και θέλω σε αυτό το σημείο να σας πω κάτι πάρα πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μου, κύριε Πορτοσάλτε, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης. Η αρμοδιότητα της Περιφέρειας να δημοπρατήσει αυτά τα εργοστάσια στην Αττική πρόκειται να ασκηθεί κατά τον εξής τρόπο, με τις εξής διαδοχικές φάσεις:
Πρώτον, υπεγράφη προγραμματική συμφωνία χθες. Από χθες πλέον η Περιφέρεια Αττικής είναι αρμόδια να προκηρύξει τα έργα. Η Περιφέρεια Αττικής δεν θα προκηρύξει τα έργα αν πρώτα, για τον τρόπο με τον οποίο θα δημοπρατηθούν τα έργα, δεν συζητήσει και δεν πάρει απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο.
Επίσης, η δεύτερη φάση που θα περιμένει η Περιφέρεια Αττικής για να δημοπρατήσει τα έργα θα είναι να ενημερωθεί η Βουλή για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τρίτη και πολύ σημαντική επίσης φάση, θα είναι κύριε Πορτοσάλτε, το γεγονός ότι πριν η Περιφέρεια Αττικής δημοπρατήσει τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων, θα βγουν τα τεύχη δημοπράτησης σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, ώστε να έχει ο κάθε πολίτης, το κάθε νομικό πρόσωπο, τη δυνατότητα πριν δημοπρατηθούν τα έργα να επισημάνει οποιεσδήποτε ενδεχόμενες ατέλειες ή προβληματικές αναφορές που μπορεί να περιέχονται μέσα σε αυτά τα τεύχη δημοπράτησης.
Ώστε στο τέλος η Περιφέρεια Αττικής να έχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, να έχει γνώση η Βουλή για αυτό που πρόκειται να κάνει, να έχει συντελεστεί δημόσια διαβούλευση και να έχουμε από κάθε έναν που νομίζει ότι μπορεί να συμβάλει διορθώνοντας αυτά τα τεύχη δημοπράτησης, μία διαδικασία απολύτως καθαρή, απολύτως διαφανή, με την οποία να προχωρήσει στη δημοπράτηση αυτών των έργων, που θα βάλουν κυριολεκτικά, σας ξανάλεω, την Αττική σε μία εποχή όπου πραγματικά θα έχει απομακρυνθεί για τα καλά ο κίνδυνος να γίνει η Αττική, Νάπολη.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Το είπατε δεύτερη φορά, το καταλαβαίνουμε. Κύριε Ραγκούση θα φέρετε εκ νέου στο Υπουργικό Συμβούλιο ένα ζήτημα το οποίο είναι από το 2003;
Δηλαδή ο περιφερειακός σχεδιασμός ως σήμερα κανονικά θα όφειλε να έχει αναπτυχθεί στην Αθήνα, στην Περιφέρεια Αττικής με όσα λέει ο νόμος του 2003 της κυρίας Βάσως Παπανδρέου.
Δηλαδή, με τα εργοστάσια κομποστοποίησης, είτε ενδεχομένως καύσης, είτε ανακύκλωσης. Αυτά έπρεπε να έχουν γίνει ήδη.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Κύριε Πορτοσάλτε σας…
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Ο περιφερειακός σχεδιασμός λέει επίσης, όχι μόνο Κερατέα - Γραμματικό, λέει και ενδιάμεσους σταθμούς μεταφόρτωσης σκουπιδιών σε Γλυφάδα, Ελληνικό, Κηφισιά, Ελαιώνα. Σε 10 σημεία. Αυτά γιατί δεν έγιναν;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Ένα, ένα. Πρώτον, λίγο να σας διευκρινίσω, η διατύπωσή μου ήταν πολύ συγκεκριμένη, με την οποία σας περιέγραφα πριν τα στάδια πριν από την δημοπράτηση των έργων και σας μίλησα για την απόφαση επί του τρόπου ο οποίος θα επιλεγεί για την πραγματοποίηση των συγκεκριμένων έργων.
Βεβαίως και όλα αυτά εμπίπτουν στο συνολικό κεφάλαιο που λέγεται υλοποίηση περιφερειακού σχεδιασμού Αττικής, όπως έχει νομοθετηθεί και ό,τι ακριβώς αυτός προβλέπει. Αλλά οι διαδικασίες οι διαγωνιστικές, όπως ξέρετε, έχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Άρα, μιλώ για τον τρόπο με τον οποίο θα δημοπρατηθούν τα έργα και όχι πια έργα ή εν πάση περιπτώσει το πλαίσιο ποιου νομικού πλαισίου.
Επίσης, να σας διευκρινίσω ότι είναι πέντε σταθμοί μεταφόρτωσης, που περιλαμβάνονται σε αυτό τον περιφερειακό σχεδιασμό. Ήδη για τους τέσσερις έχουμε ξεκινήσει ή έχουμε προχωρήσει αρκετά σε ένα πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Μένει ο πέμπτος να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.
Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όπως ακριβώς, με την ίδια πολιτική βούληση να εφαρμόσουμε το νόμο και πραγματοποιούμε έργα τα οποία προστατεύουν το περιβάλλον της Αττικής και κυρίως προστατεύουν το μέλλον της Αττικής, όπως λοιπόν προχωρήσαμε και στο Γραμματικό πέρυσι το Νοέμβριο και φέτος στην Κερατέα, έτσι θα προχωρήσουμε και στην υπόθεση των πέντε σταθμών μεταφόρτωσης και κυρίως πια του ενός τελευταίου που απομένει, γιατί για τους τέσσερις ήδη έχουν κινηθεί οι διαδικασίες και μάλιστα ο ένας, ο Ελαιώνας, είναι και σε προχωρημένο στάδιο.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Αληθεύει ότι η Περιφέρεια Αττικής δεν θα πάρει τα σκουπίδια ως τις 30 Ιουνίου, την αρμοδιότητα, κύριε Ραγκούση;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Κοιτάξτε, αυτό είναι κάτι το οποίο εμπίπτει σε ένα άλλο κεφάλαιο. Καλά κάνετε και με ρωτάτε. Είναι συναφές ωστόσο.
Εμείς όταν φτιάξαμε τον Καλλικράτη, επειδή ο Καλλικράτης είναι μία πολύ μεγάλη προοδευτική μεταρρύθμιση, η μεγαλύτερη τέτοιας φύσεως, διοικητικής και θεσμικής, που έχει συντελεστεί στη χώρα για δεκαετίες, κρίναμε - και αυτό περιλαμβάνεται στον νόμο του Καλλικράτη - ότι όλες οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται είτε από το κράτος στην αυτοδιοίκηση είτε από τον ένα βαθμό της αυτοδιοίκησης στον άλλον, να μην περάσουν όλες από 1/1/2011, πριν δηλαδή προλάβουν να εγκατασταθούν τα νέα όργανα και ιδίως τα περιφερειακά αιρετά συμβούλια και να οργανωθούν, να ξεκινήσουν να λειτουργούν.
Για αυτό έχουμε οργανώσει διάφορες μεταβατικότητες. Και έτσι από το νόμο του Καλλικράτη και η διαχείριση του ΕΣΠΑ, σας λέω για παράδειγμα, αλλά και τα ζητήματα αυτά έχουμε προγραμματίσει ως αρμοδιότητες να μεταβιβαστούν από την 1η Ιουλίου και αυτό μόνο και μόνο για να προλάβουν τα νέα όργανα να λειτουργήσουν για να μην έχουμε ως χώρα προβλήματα, να μην έχουμε εμπλοκές.
Φανταστείτε τώρα, για παράδειγμα, στον κύριο Σγουρό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που τόσα έχουν πέσει στην πλάτη τους ειδικά το πρώτο διάστημα, να τους έλεγε κανείς από την 1/1/11 έχετε και την διαχείριση του ΕΣΠΑ της Αττικής και να πήγαιναν οι εργολάβοι και να έλεγαν: «μα το έργο για να προχωρήσει πρέπει να κάνετε αυτό» και εκείνοι να μην είχαν καν προλάβει ακόμα να καθίσουν στις καρέκλες τους να εκλέξουν τα περιφερειακά τους συμβούλια, τα προεδρεία τους.
Αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία και στην απορροφητικότητα, σας ξαναλέω για παράδειγμα στο ΕΣΠΑ, και προτιμήσαμε όλα αυτά για να γίνουν με ένα ομαλό τρόπο, και είμαι αρκετά ικανοποιημένος, όλα πάνε καλά σε όλη την Ελλάδα, κάποιες αρμοδιότητες να μεταβιβαστούν συν τω χρόνω για να υπάρξει μία μεταβατικότητα σε αυτή την πολύ μεγάλη, σας ξαναλέω, θεσμική αλλαγή που πραγματοποιείται.
Α.ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Διαβάζω σήμερα στην εφημερίδα Καθημερινή ότι πρόκειται να πάτε στις Βρυξέλες μαζί με την κυρία Μπιρμπίλη, κύριε Ραγκούση. Σας έθεσαν περιβαλλοντικές οργανώσεις την άρνησή τους ως προς την καύση απορριμμάτων;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Κοιτάξτε, καταρχήν πράγματι την Παρασκευή υπάρχει ένα κρίσιμο ραντεβού που έχουμε στις Βρυξέλες με την Υπουργό Περιβάλλοντος, με τον αρμόδιο επίτροπο για την διαχείριση των απορριμμάτων, διότι όπως ξέρετε δεν είναι μόνο το πρόβλημα της Αττικής, υπάρχει ένα συνολικό πρόβλημα στη χώρα με τις ανεξέλεγκτες χωματερές.
Εμείς καταφέραμε στο τέλος του χρόνου να κλείσουμε άλλες εκατό, αυτή τη στιγμή έχουν μείνει περίπου ακόμα 150 για να κλείσουν στο πρώτο εξάμηνο.
Είναι μία συνάντηση πολύ κρίσιμη γιατί πρέπει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει ακόμη λίγο υπομονή, γιατί πραγματικά τώρα από την μία με τον Καλλικράτη, που δυνάμωσαν οι Δήμοι και που απέκτησαν πραγματικό μέγεθος ικανό να τους δώσει τη δυνατότητα να λύσουν τόσα σοβαρά προβλήματα και από την άλλη όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις που έχουμε και με την έναρξη καλύτερα των έργων και στην Κερατέα, με την ολοκλήρωση έναρξης της υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού της Αττικής, και με την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας χθες, που στην πραγματικότητα άναψε το πράσινο φως για την δημοπράτηση των έργων στην Αττική και με το κλείσιμο εκατό χωματερών, έχουμε απτά δείγματα γραφής και της βούλησης αλλά και των αποτελεσμάτων που έρχονται με βάση αυτή την βούληση ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να ζητήσουμε μία περαιτέρω παράταση για να μην υποστεί η χώρα πρόστιμα τα οποία, όπως ξέρετε πολύ καλά, θα είναι έως δυσβάσταχτα για το είδος τους.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Τώρα, ως προς την διαχείριση των σκουπιδιών και την πιθανή καύση, και επειδή λέγονται πολλά για επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς που άλλος όμιλος έχει επενδύσει στην ανακύκλωση και στην κομποστοποίηση, άλλος όμιλος θέλει να επενδύσει στην καύση, όλα αυτά πώς θα τα συνταιριάξετε, κύριε Ραγκούση;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Σε ό,τι αφορά το θέμα των τεχνολογιών εμείς, πρέπει να σας πω θα το διαπιστώσετε και από τις τεχνολογίες που θα προωθήσουμε κατά κάποιο τρόπο ή θα ζητήσουμε να συμπεριληφθούν σε όσους κάνουν πρόταση για να πάρουν τα έργα της Αττικής, εκεί προχωρούμε με τη λογική των ανοικτών τεχνολογιών. Εμείς δεν προκαταλαμβάνουμε, ούτε προαποφασίζουμε μία τεχνολογία ως προτιμότερη έναντι της άλλης.
Για τα περιβαλλοντικά θέματα και οτιδήποτε σχετικό μπορεί να τεθεί είτε από περιβαλλοντικές οργανώσεις είτε από επιστημονικούς φορείς, για παράδειγμα για την καύση κλπ, αποκλειστικά αρμόδιο για αυτό είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο και σε κάθε περίπτωση εκδίδει ή δεν εκδίδει τους περιβαλλοντικούς όρους.
Με βάση αυτές τις αποφάσεις, ό,τι απαγορευτεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για περιβαλλοντικούς όρους, θα απαγορευτεί 100%.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Πάντως ο ΧΥΤΑ, για το οποίο είστε εδώ καλεσμένος, ο ΧΥΤΑ Κερατέας μέσα έχει στο νόμο ότι μπορεί να γίνει και εργοστάσιο καύσης και εργοστάσιο κομποστοποίησης και εργοστάσιο ανακύκλωσης. Ναι ή όχι;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Θα γίνει ένα εργοστάσιο επεξεργασίας. Ποια τεχνολογία θα επιλεγεί, με απόλυτη προτεραιότητα....
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Α, μένει να βρεθεί η τεχνολογία; Μάλιστα. Μένει να επιλεγεί δηλαδή.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Αυτό βεβαίως δεν είναι προκαθορισμένο. Και σε κάθε περίπτωση σας λέω, τον αποφασιστικό ρόλο θα τον έχουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος οι οποίες και θα καθορίσουν τι είναι περιβαλλοντικά ορθό για να προωθηθεί και τι δεν είναι.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Πάτε για ΣΔΙΤ, κύριε Ραγκούση;
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Ακριβώς. Τώρα, λοιπόν, αυτή η ερώτηση είναι σε συνέχεια αυτών που σας είπα, για την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου και την ενημέρωση της Βουλής. Αυτό είναι το θέμα πάνω στο οποίο θα αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο, αφού μάλιστα, να σας πω και αυτή τη λεπτομέρεια, πρώτα συνέλθει η επιτροπή μεγάλων έργων.
Άρα, αυτό θα σας το απαντήσω εν ευθέτω χρόνω.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Μπορεί να είναι και απευθείας ιδιωτική επένδυση, απευθείας, κύριε Ραγκούση, χωρίς ΣΔΙΤ.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Κοιτάξτε, υπάρχει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αυτό μπορώ να σας το πω από τώρα. Η βούληση η δική μας είναι αυτή να εξαντληθεί, να πάρουμε τα περισσότερα κοινοτικά κονδύλια που μπορούμε να εξασφαλίσουμε για την πραγματοποίηση αυτού του έργου.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Και από ό,τι ακούγεται και μεγάλη διάθεση επενδυτών να μπουν, είναι έτοιμοι οι όμιλοι.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Δεν ξέρω, μακάρι. Τι να σας πω.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Μακάρι τα νέα τα δικά μας να φτάνουν και στα δικά σας αυτιά.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Γιατί αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός και θα υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Τώρα, τελική ερώτηση, κύριε Ραγκούση, αφού κάνατε μία πλήρη περιγραφή, και με συγχωρείτε που σας πήρα και το χρόνο σας, τούτων δοθέντων, όπως λέμε, και αφού λοιπόν μας εξηγήσατε ότι το πράγμα στην Κερατέα είναι ΧΥΤΥ ανεξαρτήτως αν οι άνθρωποι έχουν αυτή τη στιγμή τη βεβαιότητα ότι είναι ΧΥΤΑ, δηλαδή μόνο στο μουσαμά που θα στραγγίζει τα ζουμιά των σκουπιδιών, αλλά εσείς μας περιγράψατε ότι πάτε για ΧΥΤΥ, τούτων δοθέντων πώς θα γίνει; Πώς θα έρθει η επένδυση η ιδιωτική όταν οι άνθρωποι, και προεξάρχοντος του Δημάρχου, είναι εκεί και δίνουν μάχες με τα ΜΑΤ κάθε βράδυ; Ποιος επενδυτής θα έρθει να πει και σε ποια έκταση να πει δώστε τη μου να σας το κάνω το εργοστάσιο αλλά πώς θα την πάρει την έκταση;
Γ.ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Για να γίνει, λοιπόν, ΧΥΤΥ το συντομότερο δυνατό και για να περάσουμε σε μία πραγματική, ουσιαστική και ρεαλιστική συζήτηση για το πόσο πιο γρήγορα, πόσο πιο ολοκληρωμένα και πόσο πιο ουσιαστικά θα πραγματοποιηθεί ο ΧΥΤΥ, για αυτό πρέπει να σταματήσουν αυτές οι αντιδράσεις με επικεφαλής τη δημοτική αρχή, οι οποίες είναι φανερό, μετά και τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι οδηγούν τους κατοίκους αλλά και τη δημοτική αρχή στο απόλυτο αδιέξοδο, γιατί το έργο δεν μπορεί να μην πραγματοποιηθεί, το έργο θα πραγματοποιηθεί.
Όσο συνεχίζονται αντιδράσεις, οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά, καθυστερεί η έναρξη μίας ουσιαστικής συζήτησης που τους είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε το συντομότερο και θέλουμε να κάνουμε μαζί τους για την ταχύτητα αλλά και την ουσία αλλά και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση που πρέπει να πάρει μία τέτοια συζήτηση για να είναι ολοκληρωμένη η διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής και να μετατραπεί το συντομότερο δυνατόν αυτό το κύτταρο σε ένα χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, που σημαίνει για να είναι υπολειμμάτων θα έχουμε και ανακύκλωση, θα έχουμε και εργοστασιακή, να το πω έτσι, διαχείριση των απορριμμάτων πριν τα υπολείμματα καταλήξουν στο ΧΥΤΑ.
Άρα, είναι απαραίτητο να σταματήσουν το συντομότερο αυτού του τύπου οι στοχεύσεις διότι μετά και την χθεσινή απόφαση οφείλουν να τηρήσουν και τις δεσμεύσεις τους, που έτσι και αλλιώς υπάρχουν, είναι αυτονόητες, και να κοιτάξουμε όλοι να εφαρμόσουμε τον νόμο.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Κύριε Ραγκούση, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλημέρα σας.
Γ. ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ:
Εγώ ευχαριστώ.
Α. ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ:
Καλή χρονιά, ευχαριστώ.
http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=9469747